מדריך השקעות אלטרנטיביות: למי זה מתאים ואיך כדאי להיחשף אליהן?
2.4.2021
פעם רק גופים מוסדיים השקיעו בהן – אך כיום יותר ויותר משקיעים פרטיים עושים זאת. מהן השקעות אלטרנטיביות, כיצד נדל"ן בחו"ל משתלב בתמונה – ואיך משקיעים בו בתבונה, בכתבה שלפניכם
הביטוי "השקעות אלטרנטיביות" הוא אחד מהבאז-וורדס החמות בעולם ההשקעות בשנים האחרונות. כפי שאפשר להסיק מהשם, מדובר באלטרנטיבה להשקעות המסורתיות בשוק ההון – למשל במניות, אג"ח, פיקדונות ועוד.
עד לשנים האחרונות, בעיקר גופים מוסדיים גדולים השקיעו בהשקעות אלטרנטיביות, מכיוון שרק מומחים נהנו מידע וגישה להשקעות אלו ולאור העובדה שיש מגוון רחב של סוגי השקעות אלטרנטיביות. בשנים האחרונות, גם משקיעים פרטיים מתחילים להיות פעילים בהשקעות שונות. היתרון הגדול של השקעות מסוג זה הוא העובדה שהן מסייעות בגידור הסיכונים בתיק ההשקעות, ומוסיפות לו ביטחון ותשואה.
השקעות אלטרנטיביות על קצה המזלג
אפשר להצביע על מספר סוגי נכסים שמתאימים להגדרה. אפיק ההשקעה הפופולרי ביניהם הוא נדל"ן, בדגש על נדל"ן בחו"ל. ההגדרה כוללת גם השקעה בתשתיות, למשל בחברות שסוללות כבישים, בתשתיות אנרגיה, בקרנות פרייבט אקוויטי – קרנות גידור, קרנות השקעה, חברות טכנולוגיה, ביוטק ופארמה ועוד.
הנזילות של נכסים אלטרנטיביים מוגבלת, כי אי אפשר לסחור בהם בבורסה מדי יום ביומו, אך יש משקיעים שרואים בכך יתרון לא מבוטל – שכן זוהי השקעה שמתאימה לטווח ארוך יותר, והולמת במיוחד משקיעים עם סבלנות רבה שלא מחכים לרווח מהיר, אלא משקיעים למען העתיד.
בדרך כלל בהשקעות אלטרנטיביות, יציג מנהל ההשקעה את התכנית העסקית שהוא מייעד לנכס או לחברה, וכאשר מדובר בקרנות השקעה שטרם בחרו את נכסי ההשקעה של הקרן, יציג מנהל ההשקעה את אסטרטגיית בחירת הנכסים והתשואות הצפויות.
האם זה הזמן?
בעידן שבו הריביות נמוכות זה זמן רב, ומטפסות באיטיות, אם בכלל – הנכסים האלטרנטיביים מציעים פוטנציאל תשואה גבוה ביחס לסיכון הגלום בהם, בהשוואה לנכסים מסורתיים יותר, בין היתר לאור פרמיית אי הנזילות. זוהי התשואה העודפת שמצפה משקיע לקבל בתמורה לויתור על נזילות כספו לפרק זמן מסוים. בנוסף, המתאם של השקעות אלו לחלקים אחרים בתיק ההשקעות, בשוק ההון, נמוך מאוד. גם כשהבורסה מיטלטלת ומניות יורדות, הם עשויים להישאר יציבים ולהשיא תשואה.
למי זה מתאים?
מאחר שלא מדובר במוצרים "ציבוריים" שכל אחד יכול לראות את מחיר הקנייה והמכירה שלהם בבורסה, או מידע נוסף עליהם, ההשקעה בהשקעות אלטרנטיביות נחשבת עניין מורכב יחסית – ולכן, חשוב להשקיע רק עם מנהלים המתמחים בנושא ושהינם בעלי יושרה ומוניטין.
רבים ממשקיעים אלו בוחרים בהשקעות נדל"ן בחו"ל, לאור העובדה שהוא מסייע בגיוון ופיזור הסיכונים בתיק, גם בהיבט הסקטורים השונים וגם בהיבט הגיאוגרפי, ומוסיף פוטנציאל תשואה גבוה יחסית.
איך להשקיע בנדל"ן בחו"ל?
מי שמוכן ויודע כיצד לעשות זאת, יכול להשקיע בנדל"ן בחו"ל ישירות, לאחר שלמד היטב את שוק היעד, את הרגולציה שבו ואת סוגי הנכסים השונים שניתן למצוא בו; החסרון באפיק זה שהוא דורש הון בהיקפים גבוהים מאוד, אלא אם מדובר בהשקעה בבתים בודדים שלא נכללים בהגדרה של השקעות אלטרנטיביות. אחרים יעדיפו להשקיע בנדל"ן באמצעות חברה שכבר ביצעה בעצמה את המחקר המקיף הדרוש – ומצאה שותפים מקומיים שיאתרו עבורה את ההזדמנויות הטובות ביותר, שמי שאינו מקומי, יתקשה מאוד לגלות. בנוסף, שותפים אלה מופקדים על הניהול השוטף של ההשקעה – כך שהמשקיעים בישראל לא צריכים לטרוח כלל בנושא, ויודעים שההשקעה שלהם נמצאת בידיים טובות, של מקומי שמכיר את השוק ואת החוקים המקומיים.
השקעה באמצעות קרן נדל"ן מספקת יתרון נוסף – שכן בדרך זו אפשר להשקיע בפורטפוליו רחב של נכסים מסוגים שונים, בעוד שבאופן ישיר, השקעה בפיזור שכזה דורשת סכומי כסף גבוהים במיוחד שאין ביכולתו של היחיד להשיג. כך, הסיכון לתיק ההשקעות שלנו יורד – ופוטנציאל הרווח עולה. למעשה, קרנות נדל”ן נהנות ממספר יתרונות, כמו למשל יתרון לגודל, שמאפשר להן לממש אסטרטגיות השקעה חכמות וזהירות – שיכולות למקסם את הרווחים שלהן ושל המשקיעים בהן, ולמזער את הסיכונים.
בשורה התחתונה, חשוב להבדיל ולשים לב לכך שיש סוגי השקעות אלטרנטיביות שונים. לכן, משקיעים פרטיים שבוחרים להשקיע באפיק השקעות אלטרנטיביות, בין אם מדובר בנדל"ן גלובלי, קרן גידור או כל השקעה אחרת, צריכים לבחון היטב את הגוף באמצעותם הם מבצעים את ההשקעה, ואת המוניטין שלו.
אפיק השקעה בולט בשנת 2021
גידור סיכונים, קורלציה נמוכה לשוק ההון ופוטנציאל לתשואה עודפת בסיכון נמוך, אלו רק חלק מהיתרונות של אפיק ההשקעות האלטרנטיביות. יתרונות אלו מתעצמים במיוחד בעתות משבר כגון משבר הקורונה.
בתקופות משבר ובעידן של חוסר וודאות זמני, כאשר טרם ידועה באופן ודאי השפעת הקורונה על הכלכלה, בזמן שהנגיף וההתפתחויות הרפואיות הנלחמות בו הן אלו שיכתיבו את המצב בשנים הקרובות, משקיעים כשירים בישראל פונים אל אפיק ההשקעות האלטרנטיביות ומוצאים אותו כערוץ אופטימלי להשקעות עם פוטנציאל לתשואה עודפת.
בסרטון הבא, מסבירה טלי הדרי, מנהלת מוצר קרנות הבית של פרופימקס, את שלושת הפרמטרים החשובים בהשקעות אלטרנטיביות: הקורלציה הנמוכה לשוק ההון, יתרון אי הנזילות וחשיבות מנהל ההשקעה.
השקעות אלטרנטיביות – שאלות נוספות
אפיק ההשקעה המסורתי הוא שוק ההון – אגרות חוב ומניות. השקעות אלו מדורגות על פי רמת הסיכון שלהן.
השקעות אלטרנטיביות, מלשון אלטרנטיבה לשוק ההון, הן השקעות הון פרטי, שאינן נסחרות באופן פומבי וכוללות קרנות גידור, קרנות הון סיכון, קרנות פרייבט אקוויטי, השקעות בתשתיות, חברות ביוטק, פארמה חוב ונדל"ן.
אחד המאפיינים של השקעות מסורתיות הוא התנודתיות שלהן. כיוון שמדובר בהשקעות סחירות, הן מושפעות באופן ישיר מהיצע וביקוש, שאינם בהכרח נובעים משינויים בנכס הבסיס, אלא מספקולציות של אנליסטים בשוק לגבי שווין.
המתאם בין השקעות אלטרנטיביות להשקעות המסורתיות הוא נמוך ולפיכך הן משמשות לגידור הסיכונים והקטנת התנודתיות של תיק ההשקעות
השקעות אלטרנטיביות מאופיינות בהשקעה לטווח ארוך ואינן נזילות ולכן הן נושאות פרמיה למשקיע (פרמיית אי הנזילות). לכן, בעיקר מתאימות למשקיעים מתוחכמים, בעלי אמצעים וראיה לטווח ארוך, שבאפשרותם לוותר על נזילות לתקופה מוגדרת.
לריבית לטווח ארוך יש את עיקר ההשפעה על מחירי הנדל"ן. היא מושפעת במידה זניחה מהעלאת הריבית לטווח קצר. השפעת העלייה בריבית לטווח קצר על מחירי הנדל"ן, יכולה להתממש אחרי זמן רב. המגמה העולמית מראה שאנשים מגדילים באופן עקבי את היקף השקעותיהם בנדל"ן, לכן גם אם הריביות תעלינה, הנכסים כנראה ישמרו על ערכם, הודות לביקוש הגובר.