כשטכנולוגיה פוגשת את ענף הבנייה: מתי נגור בבתים מודפסים?
עם הפסד שנתי גלובלי של 1.6 טריליון דולר, תעשיית הבנייה מחכה למדפסות התלת-מימד
09:48 4.12.18
בשיתוף מערכת זירת הנדל"ן
• חוסר היעילות בענף הבנייה מביא להפסד גלובלי שנתי של 1.6 טריליון דולר.
• במרץ השנה הודפס בית בשטח של 35 מ"ר בעלות של 10,000דולר.
• יזמים ורשויות שיידעו לרתום את הטכנולוגיה לענף הבנייה יוכלו לנצל זאת לטובתם.
• בינתיים, הרגולציה ממשיכה להכביד על ענף הבנייה.
• האתגרים הרבים מדגישים את החשיבות של היכרות עם האזור שמשקיעים בו.
דמיינו בניית בניין חדש: המתכננים משרטטים תוכנית, מכניסים למחשב ובלחיצת כפתור מדפיסים אותו. נשמע דמיוני? מתישהו בעתיד, התרחיש הזה יתממש.
אם במשך שנים עולם הנדל"ן, על כל השכבות שבו – המתכננים, הבנאים, היזמים, המתווכים והמשקיעים – הורכב ברובו ממה שמוגדר Low Tech, הרי שבשנים האחרונות נראה שכל הגורמים המעורבים מבינים שאין מנוס משילוב חדשנות בענף שנחשב שמרני.
"תהליך השינוי החל עם ההתאוששות מהמשבר הכלכלי שפרץ ב-2008. המחיר הנמוך של הנכסים איפשר לחברות ויזמים לקחת סיכונים עם חידושים טכנולוגיים", אומר אסף רוזנהיים, מנהל השקעות בפרופימקס, המתמחה בהשקעות נדל"ן בחו"ל, השקעות אלטרנטיביות ואנרגיה מתחדשת, ומשרתת משקיעים המוגדרים "כשירים".
האתגרים
כעת, בפני תעשיית הבנייה ניצבים לא מעט אתגרים, ובהם רגולציה גוברת שמגבילה בניית בתים חדשים באזורים שונים, עלויות ייצור גדלות ומחסור בכוח אדם מיומן. אי היעילות בענף והפגיעה בפרודוקטיביות שלו גורמים להפסד גלובלי שנתי של 1.6 טריליון דולר – מהם יותר מחצי טריליון דולר בצפון אמריקה לבדה. התפתחויות טכנולוגיות שונות מנסות להציע פתרונות לחוסר היעילות של השוק.
"זו גם הסיבה שחברות רבות מתהדרות בבנייה ירוקה לאחר שלמדו כי חלק מהצרכנים מוכנים לשלם יותר עבור נכסים שפוגעים פחות בסביבה", אומר רוזנהיים, "ובמקביל, הולך וגובר גם השימוש באלמנטים מוכנים מראש – כמו בנייה מתועשת – שמאפשרים לקצץ את משך הזמן הנדרש לבנייה, כך שהיזמים יוכלו לקצץ הוצאות, ולהרוויח יותר".
גם השימוש בטכנולוגיה של הדפסת תלת-ממד כדי לייצר אלמנטים באתר הבנייה עצמו הופך להיות יותר נגיש, כך שאפשר יהיה לבנות בתים במהירות רבה יותר, בעלויות נמוכות יותר. פתרון זה מתאים במיוחד לבנייה באזורים עניים יחסית – ויספק לתושבים בית של ממש, במחיר זול.
במרץ השנה ערכו חברת הבנייה Icon ו-New Story הדגמה, שבמסגרתה הודפס במלט בית פרטי בשטח של 35 מ"ר ובעלות של 10 אלפים דולרים. זמן ההדפסה היה 48 שעות בלבד. עם זאת, בינתיים, אי-אפשר באמת "להדפיס" בניין, כך שענף הבנייה ממשיך להתמודד עם אתגרים שונים וחוסר יעילות.
ההשפעה על השקעות נדל"ן
"הטכנולוגיה מתקדמת אמנם בקצב מהיר מאוד, אבל ענף הנדל"ן איטי יותר. אפשר לתכנת אפליקציה בזמן קצר, אבל בנייה בשטח דורשת זמן ומשאבים רבים", מוסיף רוזנהיים. "לכן, יזמים ורשויות שיידעו להתמודד עם הפער בין המהירות של הטכנולוגיה לבין האיטיות של הנדל"ן, יוכלו לתרום ליצירת ערים מתקדמות, שינצלו את השינויים הטכנולוגיים לטובתן. כמשקיעים שצריכים לקבל החלטות השקעה, אנחנו כל הזמן בודקים כיצד החדשנות והטכנולוגיה בתחום הנדל"ן יכולות להשפיע על ההשקעות שאנו עושים, הן בטווח הקצר והן בטווח הארוך, וזאת לצד שיקולי ההשקעה המסורתיים".
"הרגולציה מכבידה עם עוד ועוד חוקים ותקנות שנועדו להסדיר את ענף הבנייה, ובפועל יוצרים מגבלות רבות", אומר רוזנהיים. "כך למשל, בערים קטנות בארה"ב הממשל המקומי אינו מעוניין בבנייה של דירות יוקרה, כדי ששכר הדירה הממוצע לא יעלה וידחוק את רגלי התושבים המקומיים, ואילו במקומות אחרים, שמתאפיינים בבתים גדולים עם ארנונה גבוהה, הממשל המקומי מקשה על בניית דירות קטנות שמהן ירוויח פחות כסף. במקביל, עלויות הבנייה הולכות וגדלות – לא מעט בשל בעיית כוח האדם".
עו"ד אבנר לבציון, יזם ויועץ לאסטרטגיה וחדשנות, העוסק בשנתיים האחרונות בהטמעת המהפכה התעשייתית הרביעית בענף הבנייה, סבור שהדרך להטמעת טכנולוגיות מתקדמות בענף הבנייה, ובכלל זה מדפסות תלת-מימד, בינה מלאכותית וLOT-, עוברת דרך שינוי תפישתי שהשחקנים השונים באקוסיסטם חייבים לעבור. "השינוי טמון בהכרה בצורך בשיקום האמון בין השחקנים השונים לבין עצמם, ובהמשך עם הלקוחות, וכן בהבנה שלאור ההשפעה של הסקטור על האנושות, נדרשת הרחבה של תפישת האחריות מעבר לעמידה בדרישות החוקיות".
לבציון מציין כי "כיום, חברות הטכנולוגיות המובילות בעולם כמו Salesforce, Amazon, Apple, Google ו-Facebook מכירות בכך שהאתגר העומד בפניהן אינו במישור הטכנולוגי אלא במישור של רכישת אמון הלקוחות". בהקשר זה, האתגר של הטמעת הקיימות במובן הרחב שלה בענף הבנייה הוא משמעותי מאוד, וטומן בחובו הזדמנויות רבות.
רוזנהיים מסכם את האתגר בשלושה מאפיינים עיקריים. "ראשית, יש לפעול ליצירת מבנים שיוצרים סביבה טבעית ובריאה, ול'סגירת המעגל' על ידי הטמעה של תפישת מחזור חיים מלא של בניין – משלב התכנון ועד לשלב שהשימוש בו מסתיים. במקביל, יש ליצור תהליכים אינטגרטיביים שמאפשרים סנכרון בין כל בעלי הבניין, לאורך כל השלבים של בנייתו".
בשורה התחתונה, עד שהטכנולוגיה תשתלט על ענף הבנייה, ההשפעות השונות והאתגרים המקומיים הרבים מדגישים את החשיבות של היכרות עם האזור בו משקיעים.